2831061275 Επισκοπή, Ρεθύμνου kostasbervanakis@gmail.com
hero image
 
 
ΕΛΑΙΟ ΑΒΟΚΑΝΤΟ


Το έλαιο από το αβοκάντο (καρπός Persea Americana mill) προέρχεται από τον αυτούσιο καρπό του αβοκάντο (μεσοκάρπιο) όταν αυτός αρχίζει να συνθλίβεται υπό συγκεκριμένες συνθήκες. 

Η πιο συχνή μέθοδος σύνθλιψης του είναι η μέθοδος της κρύας εκχύλισης.  

Όπως και όλα τα φυτικά έλαια, το έλαιο αβοκάντο ελέγχεται και αναλύεται ως προς την ποιότητα των υλικών του, την αγνότητα και την καθαρότητα του τελικού προϊόντος, ώστε να διασφαλιστεί η μέγιστη θρεπτική και γευστική αξία. 

Η διατροφική αξία του ελαίου είναι παρόμοια με τον αρχικό καρπό του αβοκάντο. Πληθώρα ερευνών τα τελευταία χρόνια έχει επικεντρωθεί στον καθορισμό των ενώσεων που παραμένουν στο έλαιο μετά την σύνθλιψη και την αξία του ελαίου στην διατροφή μας.

 

 


 

 
ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ & ΠΟΙΟΤΗΤΑ


Η βέλτιστη ποιότητα του τελικού προϊόντος εξαρτάται από την μέθοδο εκχύλισης, την ποιότητα των φρούτων που επιλέγονται, τις συνθήκες αποθήκευσης και διαδικασίας. 

Η συγκεκριμένη μέθοδος φαίνεται ότι οδηγεί σε μικρότερη τροποποίηση των χαρακτηριστικών του ελαίου, ενώ κυμαίνεται σε χαμηλότερες θερμοκρασίες και είναι χαμηλή σε κόστος. 

Έχει βρεθεί ότι μεγάλο ποσοστό από τα έλαια στην Αμερικάνικη αγορά περιέχουν πρόσθετα προϊόντα τα οποία δεν αναγράφονται στην ετικέτα, αλλά και πολλά προϊόντα του εμπορίου δεν είναι επαρκή σε ποιότητα. 

Ο όρος "αγνό" ή "παρθένο" έλαιο χαρακτηρίζει μόνο τα έλαια που δεν περιέχουν κανένα πρόσθετο συστατικό, δεν έχουν υποστεί περαιτέρω επεξεργασία και έχουν αναλυθεί με συγκεκριμένα κριτήρια για να χαρακτηριστούν με βέλτιστη ποιότητα. 

 
 
 

Το ερευνητικό και πειραματικό ενδιαφέρον έχει αυξηθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια γύρω από την δράση του ελαίου. Ωστόσο, τα περισσότερα ευρήματα προέρχονται από μελέτες σε εργαστήριο και σε πειραματόζωα, με λίγες κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.
Μία από τις έρευνες αυτές έγινε σε υπέρβαρα άτομα με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών νόσων και έδειξε ότι η προσθήκη του ελαίου στα γεύματα τους βελτίωσε την μεταγευματική ρύθμιση του σακχάρου και οδήγησε σε καλύτερα επίπεδα κορεσμού. Μέχρι να γίνουν περισσότερες έρευνες σε ανθρώπους, τα παρακάτω οφέλη φαίνονται να είναι αρκετά πιθανά για να το προτιμήσουμε:

Μείωση καρδιαγγειακών νοσημάτων και αναστολή θρομβώσεων. Η δράση αυτή οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητα του ελαίου σε ολεϊκό οξύ.
Δρα ως αντιοξειδωτικό ενάντια στην δημιουργία των ελεύθερων ριζών. Τα καροτενοειδή, οι τοκοφερόλες και το σελήνιο δρουν ως φυσικά αντιοξειδωτικά για την μείωση των ελεύθερων ριζών. 
Πιθανή μείωση 'κακής' χοληστερόλης (LDL) και μείωση κινδύνου για τον σακχαρώδη διαβήτη λόγω της περιεκτικότητας σε φυτοστερόλες.
Μπορεί να αυξήσει την 'καλή' χοληστερόλη (HDL). 
Πρόσφατα έχει χαρακτηριστεί ως 'φαρμακοτρόφιμο' δηλαδή ένα φυτικό έλαιο με πολλαπλές ευεργετικές δράσεις στην υγεία του ανθρώπου. Η δράση του αυτή συνοψίζεται στα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, στις φυτοστερόλες, στα καροτενοειδή και στην βιταμίνη Ε που περιέχει. 
Μπορεί να έχει θέση σε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους λόγω της υψηλής διατροφικής του αξίας και την μείωση των χρόνιων νοσημάτων. Η δράση του ενισχύεται όταν συνδυάζεται με κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. 
Είναι ευεργετικό για το δέρμα και την επούλωση των τραυμάτων λόγω της βιταμίνης Ε που περιέχει.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην βρεφική διατροφή λόγω της περιεκτικότητας σε απαραίτητα λιπαρά οξέα για την ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Το έλαιο αβοκάντο είναι ένα δυνητικά αξιόλογο και υγιεινό τρόφιμο που μπορεί στο μέλλον να κατέχει σημαντική θέση στην κουζίνα μας.
Ως λειτουργικό τρόφιμο, συγκεντρώνει πολλές ευεργετικές δράσεις και μοναδικά θρεπτικά στοιχεία που δρουν προστατευτικά στην υγεία.