2831061275 Επισκοπή, Ρεθύμνου kostasbervanakis@gmail.com
hero image
 
 
 
ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
Χημική σύσταση και ευεργετικές ιδιότητες

 

Το ελαιόλαδο αποτελεί μία από τις πρώτες λιπαρές ουσίες που χρησιμοποιήθηκε από τους μεσογειακούς λαούς τόσο στη διατροφή όσο και στην ιατρική και την κοσμητολογία, ως φάρμακο και καλλυντικό. 
Σήμερα, λόγω των ιδιαίτερων ευεργετικών και οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του και της συμβολής του στην πρόληψη πολλών ασθενειών, εμφανίζει μεγάλο ενδιαφέρον για τον επιστημονικό κόσμο, τους επαγγελματίες υγείας και τους καταναλωτές.

Κατηγορίες ελαιολάδου

1. Παρθένο Ελαιόλαδο: λαμβάνεται από τον καρπό τής ελιάς, με εφαρμογή μηχανικών μεθόδων (ψυχρή εκχύλιση) ή άλλων φυσικών επεξεργασιών που δεν επιφέρουν αλλοίωση του ελαίου (πλύση και έκθλιψη ελαιοκάρπου, μετάγγιση, φυγοκέντρηση και διήθηση ελαίου). 
Αυτό διακρίνεται σε:
• Εξαιρετικά Παρθένο: οξύτητα (περιεκτικότητα σε ελεύθερα λιπαρά οξέα) < 0,8% εκφρασμένη ως ελαϊκό οξύ
• Παρθένο: οξύτητα < 2%
2. Σύνθετο Ελαιόλαδο: μίγμα εξευγενισμένου και παρθένου ελαιόλαδου με οξύτητα < 1%
3. Πυρηνέλαιο: μίγμα εξευγενισμένου πυρηνελαίου με παρθένο ελαιόλαδο με οξύτητα < 1%

 


 

Σύσταση ελαιολάδου

Το ελαιόλαδο αποτελείται κατά 99% από λιπαρές ύλες (τριγλυκερίδια και ελεύθερα λιπαρά οξέα) και κατά 1% από πολικά συστατικά (πολυφαινόλες, τοκοφερόλες και άλλα φυσικά αντιοξειδωτικά).

Θρεπτική / βιολογική αξία παρθένου ελαιολάδου

Ως λιπαρή ουσία αποτελεί συμπυκνωμένη μορφή ενέργειας (1γρ. παρέχει 9 θερμίδες) και ως φυτικό λάδι πλούσιο σε καλά λιπαρά (μονοακόρεστα) και φυσικά αντιοξειδωτικά, προστατεύει από πολλές ασθένειες και συμβάλλει στη βελτίωση της ανθρώπινης υγείας. 
Συγκεκριμένα, το ελαιόλαδο περιέχει λιπαρά οξέα, λιποδιαλυτές προβιταμίνες και βιταμίνες, αντιοξειδωτικά, βιοδραστικές ουσίες και επιπλεόν ευεργετικές ιδιότητες.

Η καθημερινή κατανάλωση εύλογης ποσότητας ελαιολάδου συμβάλλει:
- στη διατήρηση της φυσιολογικής αρτηριακής πίεσης
- στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και προστασία από την ανάπτυξη έλκους στον δωδεκα - δάχτυλο και στο στομάχι
- στη σταδιακή πέψη των υδατανθράκων και αποφυγή της γρήγορης αύξησης της γλυκόζης στο αίμα, δρώντας ευεργετικά κατά του διαβήτη
- στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος στα βρέφη (όταν καταναλώνεται από τη μητέρα κατά τον θηλασμό)
- στη βελτίωση του λιπώδους ήπατος
- στην πρόληψη χολολιθίασης
- στη διατήρηση του σωματικού βάρους.

 

 


 

 

Ισχυρισμοί διατροφής και υγείας

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) ενέκρινε τον Ισχυρισμό Υγείας ότι η κατανάλωση πολυφαινολών ελαιολάδου προστατεύει την LDL - χοληστερόλη από την οξείδωση.
Αυτό επιτυγχάνεται με την καθημερινή κατανάλωση «5mg υδροξυτυροσόλης και παραγώγων της (σύμπλεγμα ελευρωπαΐνης και τυροσόλης) προερχόμενων από 20γρ. ελαιόλαδο» (20γρ. αντιστοιχούν σε 3 κουταλιές σούπας).
Επιπλέον, ισχύει ο Διατροφικός Ισχυρισμός ότι, εκ φύσεώς του το ελαιόλαδο είναι τρόφιμο με «Υψηλή περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα».



Παραγωγή ποιοτικού ελαιολάδου

Το παρθένο ελαιόλαδο αποτελεί το μοναδικό λάδι που δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε επεξεργασία.
Για την παραγωγή Ποιοτικού Ελαιολάδου χαμηλής οξύτητας και υψηλής περιεκτικότητας σε βιοδραστικά συστατικά, θα πρέπει κατά τη συγκομιδή, την αποθήκευση και την έκθλιψη του ελαιόκαρπου να εφαρμόζονται οι καλύτερες δυνατές συνθήκες. 

Συγκεκριμένα, οι ελαιοπαραγωγοί θα πρέπει να φροντίζουν ώστε ο ελαιόκαρπος:
- να είναι υγιής και να μην φυλάσσεται για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά από τη συγκομιδή, αφού παρατεταμένος χρόνος παραμονής και υψηλές θερμοκρασίες υποβαθμίζουν την ποιότητα του παραγόμενου ελαιολάδου, και
- να αποθηκεύεται σε δροσερό, σκιερό και καλά αεριζόμενο χώρο.