2831061275 Επισκοπή, Ρεθύμνου kostasbervanakis@gmail.com
hero image
 
 
 
Ο ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ 
Σύμφωνα με το Εργαστήριο Οργανοληπτικής Αξιολόγησης Ελαιολάδου του Α.Σ. Ρεθύµνου


Το ελαιόλαδο είναι ένας φυσικός χυµός και η υψηλή ποιότητά του είναι άµεσα συνδεδεµένη µε τις πρακτικές που εφαρµόζονται από τον ελαιώνα µέχρι την έκθλιψη αλλά και από τις συνθήκες αποθήκευσης µέχρι την τυποποίησή του.

Στο εργαστήριό µας, επιδιώκοντας την εξάλειψη των κυριότερων ποιοτικών προβληµάτων που συναντούµε στα δείγµατα που αξιολογούµε, αλλά και σε µια ακόµα υψηλότερη ποιότητα ελαιολάδου συνολικά, (µε ιδιαίτερα θετικά χαρακτηριστικά και χωρίς οργανοληπτικά ή άλλα προβλήµατα), αναπτύξαµε µαζί µε τους συνεργάτες µας τις παρακάτω απλές αλλά βασικές οδηγίες.

 
 
 

1. Διατηρούµε τον ελαιώνα µας σε ισορροπία εφαρµόζοντας σωστές καλλιεργητικές φροντίδες στον κατάλληλο χρόνο (κλάδεµα, λίπανση, άρδευση, έλεγχο ασθενειών και ζιζανίων), για να εξασφαλίσουµε υγιή δένδρα, ποιοτικό ελαιόκαρπο χωρίς επιµολύνσεις αλλά και ένα ισορροπηµένο περιβάλλον.

2. Χρησιµοποιούµε µόνο εγκεκριµένα για την ελαιοκαλλιέργεια σκευάσµατα, τηρώντας τους ελάχιστους χρόνους και αποφεύγοντας τυχόν επιµολύνσεις, προστατεύοντας παράλληλα το πολύτιµο περιβάλλον µας.

3. Προγραµµατίζουµε την συγκοµιδή όταν ο ελαιόκαρπος είναι σε κατάλληλο στάδιο ωρίµανσης (αποφεύγουµε να είναι υπερώριµος) και µε ιδιαίτερη προσοχή για να µην τραυµατιστεί από τα ραβδιστικά, πάνω στα δίκτυα ελαιοσυλλογής κ.λπ. Αποφεύγουµε την χρήση αλυσοπρίονου ταυτόχρονα µε την συγκοµιδή, για να µην έχουµε επιµολύνσεις από ορυκτέλαια στο ελαιόλαδο.

4. Για την µεταφορά του ελαιόκαρπου στο ελαιουργείο, χρησιµοποιούµε πιστοποιηµένα και καθαρά τελάρα ή γιούτινα σακιά, (ΠΟΤΕ πλαστικά σακιά). Φροντίζουµε ιδανικά να γίνεται η έκθλιψη την ίδια ηµέρα.

5. Στο ελαιουργείο, επιµένουµε για α. σχολαστική καθαριότητα καθηµερινά σε όλα τα στάδια παραγωγής (αποφυλλωτήρια, πλυντήριο, σπαστήρας, µαλακτήρες, decanter, διαχωριστήρες και σωληνώσεις), β. χαµηλές θερµοκρασίες σε όλα τα στάδια από τους µαλακτήρες µέχρι και τους διαχωριστήρες (ιδανικά έως 27°C), γ. σωστό χρόνο µάλαξης (µέγιστος 45 λεπτά, ανάλογα µε την ποικιλία της ελιάς και το στάδιο ωρίµανσης), δ. αποφυγή προσθήκης νερού στον σπαστήρα και τους µαλακτήρες, εκτός κι αν είναι απόλυτα αναγκαίο.

6. Φροντίζουµε για προσεκτικό χειρισµό των διαφορετικών παρτίδων ελαιολάδου µέσα στο ελαιουργείο, για να αποφύγουµε τυχόν υποβάθµισή τους, λόγω ανάµιξης µε άλλη παρτίδα χαµηλότερης ποιότητας ή διαφορετικού οργανοληπτικού προφίλ.

7. Αποθηκεύουµε το πολύτιµο ελαιόλαδό µας ΠΑΝΤΑ σε καθαρές, ανοξείδωτες δεξαµενές, χωρίς οσµές η υπολείµµατα προηγούµενων παρτίδων (µούργες), και σε ελεγχόµενες συνθήκες (θερµοκρασίες κάτω από 20°C αν είναι δυνατόν και οι δεξαµενές να παραµένουν πάντα γεµάτες ή να χρησιµοποιούµε αδρανές αέριο) για να αποφύγουµε οξειδώσεις και ποιοτική υποβάθµιση.

8. Ιδανικά, επιδιώκουµε φιλτράρισµα του ελαιολάδου µας το συντοµότερο δυνατόν, για να µην υποβαθµιστεί η ποιότητά του από την υγρασία και τα στερεά κατάλοιπα της παραγωγικής διαδικασίας.

9. Φροντίζουµε να γίνεται ανάλυση ποιοτικών χαρακτηριστικών (οργανοληπτική / χηµική), σε κάθε παρτίδα ελαιολάδου ΠΡΙΝ την ανάµειξή της µε άλλες ή την τυποποίησή της.

10. Ελέγχουµε ΠΑΝΤΑ τους κυριότερους παράγοντες υποβάθµισης σε όλα τα στάδια παραγωγής και διαχείρισης του ελαιολάδου µας, που είναι η θερµοκρασία, το φως, το οξυγόνο, η υγρασία και ο χρόνος.


Σύµφωνα µε την ισχύουσα νοµοθεσία του Διεθνούς Συµβουλίου Ελαιοκοµίας και της Ε.Ε. (Καν. ΕΟΚ 2568/91 και τις τροποποιήσεις του), η οργανοληπτική αξιολόγηση ελαιολάδου:
♦ είναι υποχρεωτικό ποιοτικό κριτήριο
♦ δεν µπορεί να αντικατασταθεί από καµία χηµική ανάλυση και είναι εξίσου σηµαντική, για την σωστή κατάταξή του ελαιολάδου σε µια από τις κατηγορίες: Εξαιρετικό Παρθένο - Παρθένο - Βιοµηχανικό / Μειονεκτικό
♦ µας βοηθάει στην ανίχνευση τυχόν λανθασµένων χειρισµών κατά την καλλιέργεια, συγκοµιδή, έκθλιψη, αποθήκευση και γενικότερα διαχείριση του ελαιοκάρπου και του ελαιολάδου, ώστε να δοθούν κατάλληλες οδηγίες για αποφυγή τους σε επόµενες παρτίδες.